RETINOL

Jag har tjatat mycket om Retinol mycket här i bloggen, det är nämligen en fantastisk ingrediens som har bevisad effekt! Jag fick en förfrågan om att skriva lite mer om retinol så nu kommer en liten sammanfattning på vad det är och hur det fungerar. Det är som vanligt bara att hojta till om ni har några som helst frågor!

Retinoider är samlingsnamnet på alla sorters A-vitamin(ja det finns många olika varianter)och det är tack vare sin pyttiga molekylstorlek som de kan tränga djupt ned i våra hudlager. Väl inne i huden omvandlas de till A-vitaminsyra och det är den som har så fantastisk effekt på huden. A-vitamin är den mest studerade vitaminen inom hudvård och är en av de ingredienser forskarna har upptäckt ger mest effekt.

Vilka effekter har den då? Den fungerar bland annat som en kraftfull antioxidant och används för att behandla tecken på åldrande, acne, solskador samt reducera mörka fläckar och jämna ut hudtonen. Den ger kort och gott en jämnare, fastare och mer strålande hud. Retinol är en så kallad cellkommunicerande ingrediens, vilket betyder att den kan ansluta sig till en åldrad hudcell och få den att bete sig som en ung frisk, hudcell igen.

Vem passar den för och hur använder man den? Den passar för personer med solskadad, tunn och lysterlös hud med synliga linjer men även acnebenägen hud då den reglerar hudens talgproduktion och därigenom kan motverka orenheter. Man bör helst använda den nattetid och i början kan man använda den varannan eller tredje dag för att huden ska hinna vänja sig – det är en aktiv ingrediens och kan därför orsaka rodnad och torrhet, detta är dock övergående så man ska ha tålamod. Nyckeln till att det ska fungera är att applicera med jämna mellanrum och en längre period, det är först då du kan se de fina resultaten.

Idag finns det många produkter på marknaden som innehåller olika typer av retinoler, det finns flertalet som är väldigt skonsamma och inte ska ge någon eller minimal reaktion, detta är givetvis personligt så man får testa sig fram till vad som fungerar för just dig. Det kan givetvis vara så att man är överkänslig för retinol och då får man så klart hoppa över det!

Vill ni att jag ska rekommendera några olika typer av retinolprodukter här? Mina favvisar?

8 kommentarer

 1. Hur är det med A-vitamin, är inte den farlig att ta för mycket av? Har inte jättebra koll.

  1. Susanne Barnekow

   Hej Klara, i de mängder som finns i hudvårdsprodukter så blir det inte farligt:) kram S

 2. Superbra inlägg! Tack så jättemycket. Insåg efter jag kommenterat att jag hade kunnat leta i arkivet efter gamla inlägg men så fint av dig att du skrev ett. Tack!

  Och ja – vi (jag) vill absolut ha tips på olika produkter!

  1. Susanne Barnekow

   Hej Linnea, Vad roligt att du tycker det:) Ska bli haha! Kram S

 3. Ja!
  Undrar också om man kan använda flera olika produkter med retinol på samma dag eller under samma hudvårdsrutin? Tex toner med retinol och sedan smörja med sitt serum med retinol?

  1. Susanne Barnekow

   Hej Lin, det beror lite på vilka koncentrationer som produkterna innehåller. Om din hud klarar av det så går det säkert bra, du får känna efter:) Kram S

 4. Så bra inlägg! Älskar retinol. Vill gärna höra om dina favoriter! Undrar också vilken ”styrka” du använder? Sett att det finns olika. Samt vilken styrka borde man ha om man är 30?

  1. Susanne Barnekow

   Hej Vickan, Tack snälla!:) Ska göra ett separat inlägg med mina favoriter. Det är lite olika, jag tittar inte så noga på styrkan utan går mer på vilken användning som rekommenderas. Det finns ju inte bara olika styrkor utan även olika typer av retinoider som har olika påverkan på huden. Generellt tycker jag att man bör utgå mer från sin hudtyp och vad man vill förbättra än vilken ålder du har – i regel brukar man säga att man bör använda högre koncentrationer(över 1.0%) om man har envisare hudproblem som slapp hud, rynkor, acneärr eller mörka pigmentfläckar och lägre om man vill förbättra hudkvaliteten generellt. Många Retinolprodukter skriver inte ens ut sin styrka så om man inte är ute efter en ordentlig behandling så skulle jag hellre titta efter något som passar tycke och plånbok och kanske inte orsakar så mycket irritation i huden. Hoppas det inte blev för rörigt svar nu?:) Kram S

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *