RETINOL VS. BAKUCHIOL


Bilden är lånad från märket Herbivore Botanicals och avser deras Bakuchiol serum. 

Jag fick en väldigt spännande läsarfråga gällande skillnaden på Retinol(retinoider) och Bakuchiol – den sistnämnda marknadsförs som växtrikets alternativ till Retinol. Det är inte helt lätt att reda ut de olika ingredienserna men jag ska göra mitt bästa för att försöka förklara skillnaderna och hur man bör tänka som konsument. Om ni missat mitt inlägg om Retinol kan ni läsa det här(klick!). 

Vi kan väl börja med den vetenskapliga bakgrunden där man snabbt kan dra slutsatsen att Retinol har många, många fler studier bakom sig som bekräftar effektiviteten medan Bakuchiolen inte kan backa upp sina claims med i närheten samma kraft. Med det sagt så har det gjorts studier på Bakuchiolen som visar att man uppnått liknande resultat på huden som en viss typ av retinoid –  ämnena som sådana som har inga likheter i uppbyggnad.

Det finns några fördelar som Bakuchiolen har mot Retinolen och det jag lyckats komma fram till är att den kan vara lämplig för dom som visat en överkänslighet mot retinol. Den ska nämligen vara mer skonsam och generellt tolereras bättre av känsligare hudtyper. Jag listar några fördelar nedan!

Bakuchiol:
+ växtbaserad och vegansk produkt – retinol kommer ibland från animaliska källor.
+ Stark antioxidant(det är även retinolen)
+ Antiinflammatorisk
+ den reagerar inte med UV ljus så du kan använda på dagen.

Slutsatsen är att det inte finns någon anledning att byta ut Retinolen om du inte har låg tolerans mot det eller föredrar ett veganskt alternativ – då är det en jättebra ingrediens! Retinolens effektivitet är bevisad och om vi talar om högre doseringar så kan inte Bakuchiolen mäta sig. Att tillägga så finns det idag den typen av retinoider som ger avsevärd mindre irritation – bland annat den här(klick!) produkten som jag skrivit om tidigare.

Om någon av er som läser har ytterligare information att tillägga i ämnet blir jag som vanligt jätteglad om ni vill dela med er i kommentarsfältet!:) 

2 kommentarer

  1. Tack för att du svarade!! Detta va ju jätte spännande! Speciellt att den var vegansk också. Hade nog aldrig tänkt tanken att retinol inte var det!

    1. Susanne Barnekow

      Visst är det?! Roligt att sätta sig in i nya ingredienser! 🙂 Kram S

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *