LÄSARFRÅGA; GRAVIDITET & VIKT

Du är så fin! Jag är själv gravid men är fortfarande väldigt tidigt och har lite funderingar kring vikt. Känner redan jag äter mycket mer än vanligt, typ känslan man har innan mens fast varje dag, haha. Såklart ska man lyssna på kroppen men vill inte heller gå upp mer än nödvändigt. Har du känt så? Hur har du hanterat det?

Hej bästa! Vad roligt att du tar upp det här för jag har verkligen kämpat med min hunger och haft lite svårt att acceptera hur min kropp förändrats. I början när jag mådde väldigt illa var det extra svårt att kontrollera för då gick det liksom inte att bestämma själv vad jag ville äta. Det var så få saker som fungerade och jag fick liksom gå på det som gick – det i kombination med den EXTREMA hungern gjorde att jag åt otroligt mycket mer och mer onyttigt än vad tidigare och gick upp snabbt i vikt. När jag slutade att må illa och fick mer energi så planades det ut och nu är det enkelt att välja nyttiga alternativ. Mängden mat är däremot högre och jag behöver äta mer kolhydrater och fibrer för att bli mätt, jag lyssnar väldigt mycket på kroppen och väljer i regel näringstät mat. Jag vägrar att väga mig men utöver min mage så har jag ju lagt på mig en hel del på hela kroppen vilket var svårt att acceptera i början – det är konstigt att inte känna igen sin kropp i spegeln och ibland blev jag chockad när jag såg mig själv – men nu har jag accepterat att det är lönlöst att ens ha en gnutta ångest över det. Du håller ju på att baka ett liv därinne och om din kropp behöver lite extra mat så ska den väl få det?;) Så länge man väljer näringsrika och alternativ som är bra både för dig och din baby och inte går upp allt för mycket i vikt(då kan det bli jobbigt för kroppen) så tycker jag att man ska kunna njuta av sin tid som gravid och den mat man är sugen på. Och unna sig god mat! Förhoppningsvis kommer man hitta tillbaka till sig själv och sina vanliga rutiner när bebisen är ute tänker jag.

Några maträtter som fungerat bra för mig är smoothies, knäckebröd med diverse pålägg(favoriten just nu är avokado, tomat och groddar), hembakat bananbröd, havreyoghurt och muesli, riskakor, potatis, matiga sallader med halloumi och fetaost, potatis och rostade frön, bananer, frukt och bär, turkisk yoghurt med honung och linfrön etc. När suget kommer smygande så har jag försökt byta ut mot nyttiga alternativ…som den här otroligt smarriga kladdkakan nedan, receptet hittar du här. 

Lyssna på kroppen och kombinera med ditt sunda förnuft så kommer det gå utmärkt! Och GRATTIS till graviditeten:) Stor kram S

Ps. Om jag har en dålig dag så är det klart att jag kan unna mig godis och chips också men jag ser till att dom gånger får bli undantag. Jag har även blivit känsligare för onyttig mat och har märkt att jag kan må riktigt dåligt efteråt om jag ätit godis, friterat etc. 

4 kommentarer

 1. Måste bara berätta. Jag har två barn varav den minsta snart 5 mån. Jag KÄMPAR med att gå upp i vikt. Efter båda mina förlossningar RASADE jag ner i vikt, väger nu ca 10 kg mindre än vad jag gjorde innan jag hade barn, och då var jag redan smal innan, nu är jag näst intill underviktig! Det är jätte svårt att gå upp i vikt för mig, jag kämpar varje dag och dricker nu näringsdryck för att gå upp i vikt. Bry er inte om hur mycket ni går upp under graviditeten! För ni vet inte hur er kropp kommer reagera efter förlossningen, om ni som mig ”rasar” i vikt så vill jag bara säga det att det är inte heller så himla kul!! Mycket lägger man på sig som är vätska också som man bara kissar ut den närmsta veckan efter förlossningen! Som sagt, jag skulle säga – var INTE orolig över att gå upp mycket i vikt.

  1. Susanne Barnekow

   Hej Teresia! Vad glad jag blir att du delar med dig!
   Vad jobbigt det låter – vikt kan ju klart vara kämpigt att hantera åt båda hållen och jag håller helt med dig om att man inte ska stressa över att man går upp i vikt under sin graviditet. Sen är det ju inte bra om det blir extremt åt något håll då det kan vara jobbigt för kroppen att hantera när den ska lägga så mycket energi på att baka ett barn:) Ska bli spännande att se hur min kropp kommer hantera det, oavsett kommer det säkerligen bli bra hur det än landar. Gillar egentligen inte att ställa den här typen av frågor som jag ska göra nu; det kan inte vara så att det är något med din sköldkörtel? Har vänner som fått överaktivitet (tror jag att det är) och bara rasat i vikt och först inte förstått varför. Du har ju säkert redan koll på det men ibland kan man ju missa så ville bara fråga:) Det känns ju jobbigt att du måste kämpa så mycket med det. Tack snälla för att du delar med dig, det betyder mycket för mig och säkerligen för många som läser det här också! Stor kram till dig <3

   1. Hej! Tack för ditt svar! Håller med dig, det är ju självklart en stor omställning för kroppen att gå upp väldigt mycket i vikt också, men ville bara nyansera det lite, att det lixom kan vara ”åt andra hållet också”! 🙂 Och tack för din uppmärksamhet angående sköldkörteln, faktiskt ingenting jag någonsin har tänkt på! Men som sagt tack, det borde jag kanske kolla upp! Kram! 🙂

   2. Susanne Barnekow

    Hej igen! Det är jättebra och uppskattar verkligen att du delade med dig:) Om du inte kollat det kan det vara en idé att göra – då kan du utesluta det om inte annat:) Tack igen för din kommentar och ta hand om dig <3 Stor kram S

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *