LÄSARFRÅGA; DÅLIG HUD

Hej! Jag har fått så dålig hud på senaste och vet inte vad jag ska göra? Små röda plitor och även finnar. Har inte så bra koll på hudvård och vilka produkter man ska satsa på. Har du några bra råd till mig, har panik över den! 

Hej fina du! Det är inte helt konstigt om huden reagerar nu, många av oss är nog stressade och oroliga över situationen som råder och det sätter ofta sina spår även i huden. Tydligen kan huden förlora fukt när man bli stressad och det kan resultera i diverse hudåkommor. Ibland känns det ju verkligen som att ingenting fungerar men ibland kan små saker göra stor skillnad. Jag gjorde en liten guide på bloggen tidigare i år och radar upp mina bästa tips här igen(med lite modifiering) – hoppas att något kan hjälpa. Tänk på att den kommer bli bättre och att inte stressa för mycket över det, även fast det kan vara riktigt svårt(talar av egen erfarenhet). Håller tummarna att det snart känns bättre och lycka till! Stor kram S

INSIDAN
Oftast kommer min dåliga hy inifrån – det är främst hormoner som påverkar men även stress och dålig kost och alkohol. Jag brukar känna efter om det kan vara något speciellt som påverkat just då och försöka dämpa det. Om det är dålig kost så brukar jag ändra och äta varm och lättsmält mat som är snäll mot magen och undvika sånt som leder till inflammation – som socker etc. Om det är stress brukar jag göra avstressande aktiviteter som yoga, meditation och långa promenader i skogen.

TRÄNING
Den här punken hör lite ihop med den ovan – jag har nämligen märkt att det gett effekt att svettas och röra på mig ordentligt. Det som varit alldeles fantastiskt för min hud är bikramyoga – där jag både får en avstressande träning men även 90minuters svettning och stretch av kroppen. Just bikramyoga kanske inte är aktuellt just nu men då kanske man kan göra avslappnande yogaövningar hemma? Annars är även löpning och styrketräning, där man får upp pulsen och svettas ordentligt, bra alternativ.

VAR SNÄLL MOT HUDEN
Det är lätt att känna att man vill torka ut huden när den får en massa orenheter, det ska man INTE göra – det kan nämligen leda till att huden producerar extra sebum(talg) för att kompensera för uttorkningen vilket bara leder till mer orenheter. Jag brukar lägga återfuktande men samtidigt djuprengörande masker och boostar huden med lätta fuktserum och lugnande krämer – men undviker dock krämer med högt fettinnehåll. Fukt är hudens bästa vän så ös på med det!

HUDVÅRD// PRODUKTER
Det finns vissa produkter som hjälper på traven när min hud är dålig, Paulas Choice har till exempel en jättebra serie för oren hud – här kan ni hitta en mängd olika produkter. En produkt som faktiskt varit mest verksam av allt jag testat, är Active Serum från IS Clinical (som du kan läsa mer om här) när jag använder det så lugnar sig huden på bara ett par dagar. Jag kan till och med känna hur inflammationen lugnar sig bara på ett par timmar, det liksom rensar och lugnar huden på samma gång. Det verkar även genom att reducera fina linjer och rynkor, jämna ut pigmentering, jämna ut och mjuka upp hudens textur samt verka porsammandragande. Även de andra serumen från IS Clinical som jag skrivit om här(klick!) är ren magi för dålig hud. Annars är som sagt fuktgivande och lugnande produkter något du ska leta efter – jag kan tipsa om Skin Citys hudtest där du får guidning och råd från deras duktiga hudterapeuter om vilka produkter du ska välja.

MEDICINERING 
Om man har haft problem under en längre period så kan man börja fundera på att gå till en hudläkare och få utskrivet något som får bukt på grundproblemet. Man kan till exempel äta Tetracyklin(som jag gjort tidigare och det har fungerat) som är en svag antibiotikakur som man äter under några månader. Det får du utskrivet av en hudläkare. Även denna punk kan vara lite problematisk just nu men det finns ju läkare du kan träffa via videosamtal – det här tycker jag bara är nödvändigt om du lidit av problemet under en längre tid och inte lyckats få bukt med det på egen hand.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *